fredag 14 november 2008

Spanska armadan stoppad!

Fredagen den 14 november börjar bra. De två återstående matcherna i grupp A mot de svåra motståndarna Mauritius och Spanien slutade med svensk seger. Vi är grupptvåa och kan börja fundera på en gynnsam fortsättning.

Att Spanien brukar vara tröga i inledningen av en turnering, visste vi förut. Denna gång kunde vi utnyttja det.

Det gick trögt i början. 0-4 efter två omgångar. Då gjorde Anders Larsson ett överraskande byte. Fille ut och Viktor in. Spanien tog visserligen poäng, men sedan blev det tre svenska på en gång; 3-5. Viktor kom in med läggen, spanske storskytten Marco Antonio Galinde hade en dålig dag medan Rickard verkar vara hetare än någonsin tidigare i seniorVM-sammanhang. Det var skott och stanna hela tiden. 6-5 till Sverige. Spanien stack emellan med en tvåa, varefter Sverige tog en fyra, efter en offensiv omgång som inte stod de allra bästa marockanerna eller för all del fransmännen efter. - 10-7 alltså. Vi tappade ännu en poäng, sedan Henke missat skott för match i nästa omgång.

Knäckta spanjorer

Men nu var spanjorerna knäckta. Det hjälpte inte att läggaren Roberto Carlos Lopez la in med säkra plomberingar. Rickard var obeveklig och sköt och stannade. Sista lägget för match fixade Henke galant.

Anders bytte ovanligt tidigt.

- Filips missar var inga bra skott och då är det ingen anledning att han ska behöva kämpa sig in i matchen. Vi har ju fyra bra spelare, förklarade Anders sitt tidiga byte.

Spaniens kvinnliga ordförande Hortensia Hermida kom omedelbart fram och gratulerade efter matchen.

- Muy bién jugado, sa hon. Vad det nu kan betyda.

Sammanfattningsvis måste jag säga, att segern mot Spanien berodde på en kombination av smart coachning och ett lysande spel. Rickard är i strålande form och han drar med sig de övriga. Fille är så bra man kan vänta sig av en debutant och Viktor behåller hela tiden sitt lugn. Henke är användbar på alla platser.
I sekretariatet räknar man förtvivlat fram gruppresultaten


Michel Signaire och Karel Dohnal från FIPJPs styrelse jobbar häcken av sig i sekretariatet. Karel verkar dock glad ändå.


Sekretariatet arbetar trögt, men det är klart att Sverige möter Schweiz i första matchen i 16-delspoolen. Övriga två lag är Benin och Mauretanien.

Dessa mästerskap är verkligen Afrikas mästerskap. Två så starka nationer som Holland och Tyskland är utslagna och inte ens bland de 32 bästa.


Nu går jag och Anders och köper vatten. Det brukar gå åt minst 4 liter per match.

Hasse Hagberg

Inga kommentarer: