fredag 14 november 2008

Torsdag i Dakar

Sveriges förstadag gick som väntat. Tre komfortabla segrar mot respektive Wales, Turkiet och Slovakien och torsk mot Belgien. Anders Larsson var nöjd, då han skickade hem grabbarna till sina hyddor.

För att ta det från början. I min frånvaro var det omkval i skyttetävlingen. Rickards goda insats på onsdagen upprepades, men ack, 36 poäng räckte inte heller denna gång. I stället gick Burkina Faso, Elfenbenskusten och Spanien. Som fjärde man, men först efter omskjutning mot Tyskland, lyckades Claudy Weibel, Belgien, kravla sig vidare. Till semifinalerna gick därefter Frankrike (Milei), Senegal, Marocko och Burkina Faso.

Vår sjulagsgrupp, som under torsdagen bytte namn från grupp 1 till grupp A (inget upphör att förvåna i Dakar), innehåller två rejäla motståndare, en svår, en lätt och två blåbär. Vi började med den lätta, Turkiet, som i första omgången torskat mot Mauritius, 0-13.


Före matchen mot Turkiet

Sverige öppnade bra. Debutanten Fille sköt och stannade två gånger. Det blev en fyra i omgången och Fille strålade av självförtroende. Vår andre debutant, Viktor, började sämre. Hans i vanliga fall så framgångsrika lyft blev tre meter för långt på den ytterst svårspelade banan.
-Troligen den svåraste banan i Sveriges VM-historia, säger Anders och han borde veta efter sju senior-VM.

Banorna är stenhårda och det mycket grova gruset ovanpå spelar läggarna väldiga spratt. Järnträff är ett måste för skyttarna. Banorna har lagts ut på gamla tennisbanor. Gruset har gjorts hårt som betong och ovanför har man strött ut grovt grus (singel), som ibland gör det hopplöst att hitta lämpliga nedslag.

Det blev snabbt 8-1 och sedan två tappade omgångar och sedan en avslutande femma; 13-5. Alla vet hur det känns att gå segrande från en match. Det gäller också VM-spelare och i synnerhet debutanter.


Efter matchen mot Turkiet



I andra matchen tog Anders in Henke och Viktor ställdes åt sidan. Henke lade mycket bra men walesarna tog ändå poäng. Sedan gick det bättre och efter fyra omgångar stod det 13-1 till Sverige.
Storförlust mot Belgien
Sanningen ögonblick närmade sig nu. Belgarna ställde upp med sitt bästa lag och vann lätt med 13-3. För första gången gjorde Anders ett byte mitt i en match. Vid 3-8 ersatte Viktor Fille som inte trivdes mot belgarna. Men det båtade föga.

Slovakien blev ytterligare en munsbit, efter middagen. Laget hade redan förlorat med 0-13 mot både Spanien och Belgien. Nu hade man gett upp och ordföranden Lubomir Šedivy, som coachade laget, bad nästan om ursäkt för att de besvärade.

- Vi har hållit på i sex år och vi har 12 klubbar, varav åtta i Bratislava, berättade han. Vi har tätt utbyte med österrikarna. Det är bara fem mil till Wien.

Efter 13-0 på fem omgånger växte kammen en smula hos svenskarna. Rickard la och där andras lägga dansar runt som smör i en het stekpanna fungera ofta hans piffar.
Ställningen i gruppen efter första dagen (med stark reservation) är:

Grupp A
1 Belgien 4
2 Spanien 4
3 Sverige 3
4 Mauritius 2
5 Turkiet 1
6 Wales 0
Slovakien 0


Det blir lite suddigt framåt kvällen. Anders får matchprotokollet signerat av Lubomir Šedivy

Fredagen inleds med mach emot Mauritius och Anders börjar med Viktor på bänken.
Det enda normala med VM i år är att det är onormalt. Dvs, det finns ingen anslagstavla och arrangörerna vill inte lämna ut resultat ens för den egna gruppen. Nu lyckades vi med mycket tjat få ut en lista och kan därför säga så här.

Belgien är helt tipsenligt obesegrade. Spanien har förlorat mot Belgien och i övrigt vunnit. Samma gäller Sverige. Mauritius har förlorat mot både Spanien och Belgien. Vi har Mauritius och Spanien i morgon. Förutsättningen är, att ska vi komma tvåa i gruppen måste vi i alla händelser slå Spanien.

Från övriga grupper kan följande noteras. (Observera att grupperna i dag varit numrerade från A till H i stället för från 1 till 8 som det var igår.)

I grupp B har det gått trögt för Tyskland. Tre förluster (varav två med 12-13) och bara en vinst. De har emellertid styrkpojkarna Bulgarien och Irland kvar, så de kommer givetvis att gå ur gruppen. Den kommer för övrigt troligen att vinnas av Burkina Faso, som enligt rykten är regerande afrikanska mästare!

Frankrike har inte förlorat än
Grupp C leds av de franska världsmästarna och någon ändring på det lär det inte bli i morgon. Gruppgtvåa kan möjligen Kanada eller Algeriet bli.
I grupp D har Tunisien vunnit alla sina fem matcher. De borde vara klara gruppsegrare, men de har Portugal kvar i sista avgörande matchen. Inbördes möte kommer att avgöra.
Grupp E tycks vara vikt för Senegals A-lag. Schweiz har också gått bra, men torskat mot Senegal.

Grupp F är Madagaskars. Fyra segrar hittills blir sex i morgon. Två blir Benin. I grupp G är Marocko och Frankrikes andralag obesegrade. Gruppfinal i morgon. Slutligen i grupp H är överraskande nog Italien trolig gruppsegrare med fem segrar hittills. Thailand och Holland slåss om andraplatsen. Norge har spelat bra och har chans att gå ut gruppen.

Finland och Danmark då? Danskarna har det inte gått något vidare för. De förlorade faktiskt mot Österrike och hade när detta skrivs ytterligare två förluster. Finland hamnade i en svår grupp och har hittills bara en seger, mot Estland. I morgon kan det bli en till emot Ungern, men det räcker nog inte till för att komma bland de fyra bästa i gruppen.

Jag återkommer.

Hasse Hagberg

Inga kommentarer: