lördag 15 november 2008

Två franska lag i semifinal

Båda de franska lagen tog sig till semifinal idag. Lättast var det för "A-laget" som vann med 13-0 över Luxemburg. Luxemburgarna var ändå glada. De har inte varit i kvartsfinal på 12 år. Frankrike A består av Michel Loy (läggare), Stéphane Robineau och skytten Pascal Milei. Den senare ska förresten skjuta semifinal i kväll och sannolikt också final. På bänken för lag A sitter Zvonko Radnić, kroaten som i snart femton år tillhört toppskiktet i fransk boule.

"B-laget", alltså förra årets världsmästare hade inte direkt problem, men överraskningslaget Armenien fick ändå sex poäng. "Armenerna" är givetvis fransmän. Frågan är om de kan någon armeniska överhuvud taget. Thailand har inte spelat något vidare i turneringen, men de har hankat sig fram. Nu så mycket att de t o m gått till semifinal på Marockos bekostnad. Marocko har ett ungt lovande lag, men rutinen saknades i VM. Thailand vann med 13-2. Just nu meddelas att Belgien slog Madagaskar med 13-10 och alla semifinallag är klara. Lottningen också för den delen, eftersom reglerna säger att fransmännen ska möta varandra. Spelet börjar kl 10.30.

I flaskspelet, som danskarna kallar VMs B-turnering, har Sverige slagit sig fram till semifinal. 1/8-delsfinalen kom igång väldigt sent. Det pågick vild palaver vid sekretariatet under mer än en halvtimme. Svenskarna satt på läktaren och undrade vad som stod på. Jag gick fram och förlängde örat. Det framgick att Djibouti som just besegrats av Guinea protesterat mot att Guinea använt sig av en otillåten spelare i matchen. I själva verket skulle Guinea ha rört sig med fem spelare i stället för tillåtna fyra. Juryn kallades in och fotografiska bevis visades upp. Inte nog med det. Två lag som var i färd med en match på banan kallades in för att vittna. Det var Portugal och Luxemburg. Slutligen underkändes protesten och Sverige ställdes sålunda mot Guinea.

Matchen började olyckligt med en fyra för Guinea, men spelarna var upphetsade. Det lät som om de stod i parken hemma och spelade 50-kronorsspel. Snart kunde alltså svenskarna vända. Efter mycket bra spel gick de upp till 12-7. Matchen slutade 13-10. I kvartsfinalen ställdes vi mot Senegals andralag. Ett lag som inte lyckats särskilt väl i turneringen, men som stöddes av en högljudd publik. Det gick undan i matchen. Sverige tog en tidigt ledning med 8-1. Så kom senegaleserna tillbaka och publiken vädrade vändning. Det gick nu inte, för Fille som haltat en del övergick nu till storspelet. Han stannade oftast på skotten. Det utbröt tjuv- och rackarspel, då det började gå upp för senegaleserna att de skulle torska. Faktiskt hade de också lite otur. Vid 11-8 hade de bud på minst tre poäng, men ett skott flyttade lillen kraftigt till vänster så att Sverige fick poäng i ett svårskjutet läge. Senegaleserna försökte ändå skjuta men missade. Rickard hade en kvar, men kom inte. Sverige ledde med 12-8 i stället för att ha 11-11. I nästa omgång hade senegaleserna inget kvar att ge - 13-8 och Sverige i semifinal i morgon.

I kväll vankas skyttefinaler.

Inga kommentarer: